Her er forskjellen på organisk og betalt søk

Her er forskjellen på organisk og betalt søk

SEM, SEO og PPC er kanskje begreper du har hørt før, men hva er det egentlig, og hvorfor er det viktig å kunne noe om disse? I dette innlegget vil du få en innføring i hva de viktigste begrepene innen søkemotoroptimalisering-og markedsføring betyr, slik at du kan begynne arbeidet med å få nettopp din bedrift så høyt opp på søkeresultatene som mulig.

Foto Rajeshwar Bachu på Unsplash

Først: noen begreper

Før vi begir oss ut på forskjellen på organisk og betalt søk, er det lurt å kunne litt om søk generelt. Under er forklaringen på kommende begreper i innlegget:

SEM står for søkemotormarkedsføring, og omhandler både PPC og SEO.

SEO står for søkemotoroptimalisering, og handler om å optimalisere nettsiden din for at den skal få økt synlighet ved søk.

PPC står for Pay-Per-Click, og i denne forbindelsen brukes den ved betalt søk, der man betaler hvor mye annonsen skal koste per klikk.

Seach Engine Result Page

Search Engine Result Page, eller SERP er helt enkelt resultatsiden du havner på etter du har foretatt et søk hos en søkemotor, for eksempel Google. Det er vanlig med omtrent 10 resultater per SERP, og faktum er at over 70% av alle som søker på Google, aldri blar seg forbi den første resultatsiden! Med andre ord gjelder det å være synlig på den første siden, og aller helst så langt opp som mulig.

SERP viser i hovedsak to forskjellige resultater; organisk søkeresultat og betalt søkeresultat. Hver gang man søker på noe, jobber søkemotorens algoritmer på spreng for å finne de mest relevante og beste resultatene tilpasset akkurat deg, og her kan man dele opp resultatene etter hensikt i tre hovedkategorier:

1. Informasjons-søkere
Dette er søk som gjøres for å skaffe informasjon om noe som ofte har svært lite kommersiell hensikt. Googler man for eksempel USAs tidligere president Abraham Lincoln, ønsker man sannsynligvis kun informasjon om han og hans liv, og derfor ville det ikke gitt mening å putte annonser der da majoriteten ikke er på utkikk etter å kjøpe noe.

2. Navigasjons-søkere
Dette er søk der brukeren ønsker å finne en spesifikk nettside gjennom søket. For eksempel er dette tilfeller når du søker etter en nettside du ikke husker URL-en til, og forsøker å finne den.

3. Transaksjons-søkere
Transaksjon-søkere er de som har høy kommersiell hensikt, og som skriver inn søkeord som «kjøpe», «salg», og «billigste» med den hensikt at det fører til kjøp.

Betalt søk

Du kan se at resultatet er et betalt søk når søkeresultatet er merket med «ad» eller «annonse», og disse er alltid øverst på resultatsiden. Disse alternativene ser du fordi en annonsør har betalt for ulike nøkkelord, og når du skriver dem inn i f.eks. Google vil dette fungere som en trigger – og du ser annonsen.

Betalt søk kan forekomme i ulike varianter, enten i form av tekst, shopping-annonser eller andre utvidelser;

Et bilde som inneholder skjermbilde

Automatisk generert beskrivelse

Betalt søk fungerer ved at du velger et søkeord du ønsker å kjøpe synlighet på i søkemotoren. Deretter lager du annonser som skal trigges når noen søker etter søkeordene du har valgt. Du velger selv hvor mye du er villig til å betale for et klikk på annonsen din, og dette kalles for Pay-Per-Click, eller PPC. Selve annonsene lager du enkelt i Google Ads, dersom Google er din foretrukne søkemotor.

Det som er litt spesielt med Googles annonsemodell i Google Ads, er at man med PPC kun betaler når noen faktisk klikker på annonsen. Google tjener dermed ikke penger hvis ingen ser annonsen, og vil derfor prøve å gjøre den så synlig som mulig.

Å velge riktig nøkkelord er selve fundamentet for en vellykket SEO-strategi. Hvordan kan du vite hvilke nøkkelord du bør kjøpe? Et tips kan være å vektlegge nøkkelord som har mindre konkurranse, men nok volum. Et annet poeng er at det er viktig å tenke på kjøpstrakta, da du sannsynligvis ikke tenker på samme måte som din potensielle kunde:

Illustrasjon lånt av Hannah Lindelien

Det ideelle søkeordet har høyt volum, lav konkurranse og er relevant for bedriften din. Det finnes gode verktøy som kan hjelpe deg med å finne de beste søkeordene, som for eksempel Google Trends, Google Keyword Planner og Google Search Console og SEMrush.

Når du har funnet hvilke søkeord du vil kjøpe, og hva det skal stå i annonsen din er det på tide med budgivning. Her bestemmer du hvor mye annonsen din skal koste per klikk – jo flere som klikker på annonsen, jo mindre koster den per klikk. Men hvor mye er du villig til å betale for et klikk? Hver gang noen søker på søkeordene du har kjøpt, så gjennomføres det en auksjon mellom deg og alle de andre bedriftene som også vil ha det søkeordet. Det kan derfor være en stor konkurranse dersom du har en nettbutikk som selger Adidas joggesko og du vil vinne budrunden. Målet som annonsør er som regel å betale minst mulig for mest mulig salg.

Organisk søk

Organiske søkeresultater er lister over nettsider som dukker opp som resultat fra søkemotorens algoritme. Dette er altså resultatene som ikke er merket med annonse av noen som helst form, men som søkemotoren har rangert som mest relevant for ditt søk.

Organiske søk er resultater som søkemotoren har indeksert og rangert for oss basert på en rekke faktorer, blant annet relevans, kvalitet på innhold, tilliten til siden og hvor mange andre nettsider som lenker til siden. Det handler i det hele om innholdsoptimalisering for nettsiden din. Algoritmene som finner resultatene går gjennom titusen-talls nettsider før de viser deg resultatet, og derfor kan det være lurt å kunne noe om hva disse algoritmene ser etter.

Algoritmen leser nemlig ikke nettsiden din på samme måte som du og jeg gjør, men via koder. Pass derfor på at du for eksempel har bildetekst på alle bilder, uansett om teksten ikke synes. På denne måten skjønner algoritmen hva som er avbildet, og det gjør at du rykker foran i køen for en nettside som ikke har det. Googles søkemotor rangerer også nettsider/nettbutikker høyere dersom innholdet er konkret, kategorisert og har gode overskrifter samt «rene» HTML-koder.

Noen verktøy du som digital markedsfører kan benytte deg av for å optimalisere nettsiden din, kan være PageSpeed Insight og Google Search Console. Dette er verktøy som gransker nettsiden fra topp til tå, og gir deg konkrete forslag til hva du kan gjøre for å forbedre og optimalisere nettsiden din ytterligere.

Betalt søk vs. Organisk søk

Hva skal man som bedrift/digital markedsfører velge? På den ene siden har betalt søk mange fordeler fordi du kan kjøpe plassen, og dersom du finner gode nøkkelord og vinner budrunden med konkurrerende annonsører, kan du være sikker på at din annonse alltid kommer øverst på resultatsiden. På den andre siden kan dette være kostbart, særlig hvis konkurransen er stor på populære søkeord.

Med organisk søk er det ekstremt viktig å bruke tid på optimalisere ditt nettsted slik at du dukker opp så høyt som mulig på resultatsiden. Fordelen med organisk søk er at det (ofte) er gratis, men det krever tid.

Jeg ville konkludert med at en god mix av de to er et godt alternativ. Det handler også om hva dine mål er, hvor korte eller langsiktige de er og selvsagt budsjett.

Jeg håper du fant denne innføringen nyttig! Hvilke søkeord tror du kunne passet godt til din bedrift?


Kilder brukt:
https://www.wordstream.com/serp
https://www.webfx.com/internet-marketing/organic-search-vs-paid-search.html
https://bonefish.no/google-adwords
https://ludensgruppen.no/digital-markedsforing/sokemotoroptimalisering?gclid=EAIaIQobChMIxrTe_5_o6QIVGM-yCh06ewD_EAAYAiAAEgJLnfD_BwE

5 kommentarer til «Her er forskjellen på organisk og betalt søk»

  1. Dette var et veldig fint innlegg. Du skriver godt og har alltid en fin visuell oppbygning. Liker speiselt godt begrepsavklaringen i begynnelsen!

    Bra jobba:D

  2. Hei Stine. Et utrolig bra innlegg du har skrevet der! Jeg driver også å skriver blogg nå, og der det samme designet som du har på din blogg. Jeg ble bare litt nysgjerrig på hvordan du fikk opp de direkte linkene til din likdin profil, mail, twitter og facebook oppe på hovedlinjen?

    1. Heisann Nora! Så hyggelig at du liker innlegget 😀
      Disse SoMe-ikonene har jeg lastet ned via en plugin som heter «Ultimate Social Media Icons». Du finner dem ved å søke dem opp under plugins på wordpress-dashbordet ditt, eller «utvidelser» hvis du har innstillingene på norsk. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Follow by Email
Facebook
Twitter
Visit Us
LinkedIn