Hva er Growth Hacking?

Hva er Growth Hacking?

Growth Hacking er et relativt nytt begrep som handler om å få bedriften til å vokse , og implementeres den riktig kan det skape enorme gevinster. Men hvordan fungerer Growth Hacking, og hvordan kan man bruke denne strategien til å skape vekst med for eksempel å øke antall abonnenter til e-postmarkedsføring?

Foto av The Creative Exchange på Unsplash

Hva er Growth Hacking?

Growth Hacking er en vekststrategi som omhandler prosessen med å implementere ulike markedsføringstiltak som utelukkende fokuserer på effektiv og raskt forretningsvekst. Vekst i denne forstand kan være alt fra antall kunder, antall kjøp av din bedrifts produkt/tjeneste, antall abonnenter på nyhetsbrev eller omsetning.

Sean Ellis, Administrerende direktør og grunnlegger av GrowthHackers, er mannen bak begrepet, da han i 2010 forsøkte å komme opp med en ny jobb-beskrivelse.

Growth Hacking handler om å oppnå resultater raskt, med minst mulig utgifter. Hacking-delen av denne strategien ligger i å finne de lure snarveiene som bringer de største resultatene. I motsetning til tradisjonelle markedsførere som ofte ser det større bildet med verdien av merkevare-anerkjennelse og omdømme, fokuserer altså Growth Hacking kun på vekst, og bare det.

Growth Hacking-trakta

En viktig del i planleggingen av en Growth Hacking-strategi kan være å bruke den såkalte «AARRR«-modellen:

Acquisition (anskaffelse): Hvordan skal du få nye kunder?

Activation (aktivering): Hvordan skal du overtale kundene til å bruke din tjeneste/ditt produkt?

Retention (oppbevaring): Hvordan skal du få kundene dine til å bli hos deg?

Revenue (omsetning): Hvordan skal du tjene penger?

Referral (henvisning): Hvordan skal du få andre mennesker til å henvise nye kunder?

Før du begynner arbeidet med å besvare de overnevnte spørsmålene er det viktig å presisere at AARRR-modellen ikke er en komplett identifisering av dine kunders bruker-reise. Den fungerer heller om en oversikt over hva som må gjøres – hvilke markedsføringstiltak du må implementere.

Bruker-reisen er nødvendig å lære seg for at man skal kunne planlegge og få suksess med Growth Hacking 100%.

 1. Du må finne ut hvem dine kunder er, og hva de vil ha. Lag for eksempel en Buyer Persona.
 2. Deretter må du finne ut hvordan dine kunder BLIR kunder. Hvordan oppdager de deg, hvordan evaluerer de ditt produkt eller tjeneste, og hvorfor de konverterer/ikke konverterer.

Suksesshistorien om Harry’s

harrys-logo-900x200 - The Bowery Boys: New York City History

For å sette Growth Hacking ut i perspektiv vil jeg gjerne presentere suksesshistorien om Harry’s – et barberhøvel-selskap som ved hjelp av nettopp denne strategien klarte å skaffe 100,000 abonnenter til e-postmarkedsføring allerede før lanseringen av deres nettbutikk.

Det hele begynte da medgrunnlegger Jeff Raider og hans kollega Andy Katz-Mayfield en dag bestemte seg for å ta opp kampen med det amerikanske barberhøvel-merket Gilette. De ønsket å tilby sine kunder en opplevelse av barbering med kvalitet, til en rimelig pris. Etter mye research og forarbeid hadde de til slutt produktene klare. Det var bare ett problem – hvordan skulle folk få med seg at de lanserte? De kunne jo ikke lansere i stillhet?

«We can’t launch to crickets»

Jeff Raider, medgrunnlegger i Harry´s.
Harry's | AngelList
Produktbilde av Harry’s

Én uke før lanseringen av nettbutikken hadde Harry’s nesten 100,000 e-postadresser fra mennesker som var iver etter å lære mer om dem. Disse epostene ble samlet inn fra en uke-lang før-lanseringskampanje.

Tanken bak denne kampanjen var at den mest verdifulle måten å skaffe folk på, var gjennom ektefølte anbefalinger og henvendelser. Derfor skapte de en kampanje som hjalp folk med å spre ordet til sine venner. Jeff og Andy brukte et par måneder på å møte venner, entreprenører og egentlig hvem som helst som var interessert i å høre dem prate om Harry’s. De fikk folk interessert i deres historie. Etter dette hadde de ikke mer enn et par hundre personer, men disse skulle vise seg å være svært verdifulle.

Hele konseptet baserte seg på en tosidig landingsside. Før nettbutikken var lansert skapte de en teaser-side, der man kunne melde seg på Harry’s nyhetsbrev med løftet om å være den første til å få beskjed når de lanserer.

Når folk skrev inn e-posten, kunne de klikke på knappen «step inside». Merk at ved å bruke ord som «slipp meg inn» fremfor den mer tradisjonelle versjonen «send inn» eller «delta», så gjør dette at brukerene føler at de får være med inn i noe eksklusivt.  

Deretter ble man sendt til denne siden:

Her ble man presentert for en delbar link med både Facebook og Twitter som alternativer – noe som ved første øyekast er en ganske standard delings-strategi. De aller fleste ville krysset ut siden på dette punktet, men dette var ikke tilfellet for Harry’s. De gjorde det nemlig mulig å «skaffe seg et produkt» dersom de delte budskapet om lanseringen til venner og familie. Dette ble litt som et spill, der jo flere venner du inviterer til å registrere seg på nettsiden, jo flere goder fikk du. Inviterte du 5 venner ble du lovet gratis barberingskrem, inviterte du 10 venner fikk du en barberhøvel og så videre.

Sammen med smarte koder som beskyttet mot svindel, smart formulering og det faktum at de gjorde selve prosessen med å dele budskapet til andre venner enkel og ydmyk, klarte Harry’s å skaffe 100,000 abonnenter allerede før butikken var lansert. Resultatet ble med andre ord enorm vekst på kort tid.

Denne historien er etter min mening Growth Hacking på sitt beste, og dersom du vil lese mer om hvordan Harry’s klarte dette i detalj med nøyaktige koder, maler og fremgangsmåte kan du klikke her.

6 trinn til suksess

Foto av Lindsay Henwood på Unsplash

Karene bak Harry’s refererte også til seks trinn som ifølge dem selv var oppskriften til suksessen bak deres historiske før-lanseringskampanje:

 1. Få folk til å føle seg spesielle
 2. Gi folk en passende belønning
 3. Gjør deling så gøy som det er menneskelig mulig
 4. Gjør deling så lett som det er menneskelig mulig
 5. Fortell venner i alle kanaler
 6. Kryss fingrene, du vet aldri hva som kan skje

Oppsummering

Oppsummert er Growth Hacking en strategi som i likhet med andre strategier krever nøye planlegging og forarbeid. Du må kjenne ditt publikum, dine mål, og ditt budsjett.

Når det implementeres riktig kan dette skape enorm vekst for bedriften din, enten du trenger flere abonnenter på nyhetsbrev, flere følgere på sosiale medier, mer omsetning eller hva enn. Historien om barberhøvel-selskapet Harry’s er en suksesshistorie man bør se til for inspirasjon, for er det noen som mestret kunsten av Growth Hacking – så var det dem.

Har du testet Growth Hacking før?

Kilder brukt:
The Ultimate Guide to Growth Hacking for Exponential Success in 2020
Growth Hacking Made Simple: A Step-by-Step Guide
Vekstmarkedsføring? Hva er det?
How to Gather 100,000 Emails in One Week (Includes Successful Templates, Code, Everything You Need)
What is a buyer persona?
What is: Growth Hacking?

One thought on “Hva er Growth Hacking?

 1. Her har du skrevet et veldig godt innlegg om growth hacking! Jeg liker veldig godt hvordan du bruker forskjellige tekstelementer, blå bakgrunn, markert sitat og nummererte punktlister. Det gjør innlegget ditt fint visuelt og lett å lese!

  Digger at du trakk frem Harry´s som eksempel!

  Bra jobba 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Follow by Email
Facebook
Twitter
Visit Us
LinkedIn