Hvordan bygge en merkevare fra ingenting

Hvordan bygge en merkevare fra ingenting

Dette innlegget er oversatt fra amerikanske Hiten Shah sitt opprinnelige innlegg.

I Leo Widrich’s første måneder som med-grunnlefer av Buffer skrev han to til tre gjesteinnlegg på ulike blogger hver dag. Han begynte i selskapet i Januar 2011, og innen april hadde han fått merkevaren deres kjent i over 100 blogger.

Folk kalte det Leo gjorde for «innholdsmarkedsføring«, «kundeanskaffelse» og «å gjøre ting som ikke er målbart«, men dette dekket ikke det store bildet. For i løpet av ni korte måneder bygde han nemlig Buffer til det som skulle bli et stort og meningsfull merke!

Viktigheten av et merke

You build a brand when you’ve carved out a piece of peoples’ brains.

Foto av davisco på Unsplash

Tenk over hvorfor for eksempel Amazon er så avhengighetsskapende (i alle fall for amerikanere) – de har en bit av hjernen deres. Hver gang de tenker å kjøpe omtrent hvilket som helst produkt, er deres første tanke å ty til Amazon for å få den laveste prisen. De vet da at de bare kan åpne appen, klikke to ganger, og få den levert til huset sitt innen to dager.

I oppstartsfasen av å bygge et merke får man ofte direkte, ikke-tildelte besøkende til nettstedet ditt. Disse folkene besøker nettsiden din uten grunn, annet enn at du har en liten bit av hjernen deres. Disse folkene hadde en tanke, og den utløste noe i dem som fikk dem til å besøke siden din.

I det lange løp betyr dette at merket ditt sprer seg. Fordi du har en plass i folks hoder, folk tenker på deg, og det betyr at de også vil snakke om deg til vennene sine.

Derfor er det viktig å bygge merkevaren din. Det er det som får deg fra å gjøre ting som ikke kan måles, til å gjøre ting som gir deg virkelig vekst. For å bygge en merkevare fra ingenting trenger du to ting: originalitet og repetisjon.

Originalitet

Foto av Stoica Ionela på Unsplash

Novelty: the quality of being new, original or unusual.

Helt siden 1999 har Basecamp (tidligere 37signals) blogget om hva de gjør, hvorfor de gjør det og hvordan de tenker når de bygger virksomheten sin. Da de startet, var det utrolig uvanlig. Ingen andre delte hvordan de balanserte det å bygge produkter med rådgivning, eller hvordan de gjorde A / B-testing for SaaS-virksomheter. Basecamp gikk i bresjen for Saas-virksomheter ved å skape originalitet rundt merkevarer ved å dele, utdanne og hjelpe andre med å lære.

Dette er hvordan vi definerte originalitet for vårt merke:

We would share anyone and everyone’s marketing analytics content, as long as it was high-quality and genuinely useful.

Vi definerte vårt merke ved å være hjelpsomme, og det gjorde vår Twitter-konto til en «go-to» for markedsførere som ville lære om analyse. Etterhvert vokste følgertallet vårt på Twitter til 200,000+, helt 100% organisk, uten å bruke så mye om et øre.

Dette er hvordan Leo definerte originalitet for Buffers merkevare:

How to do well on Twitter, with or without Buffer.

Etterhvert som tiden gikk implementerte de mer originalitet inn i merkevaren med deres vitenskapelige tilnærming til lykke og produktivitet og deres radikale tilnærming til gjennomsiktighet i virksomheten. De klarte å opprettholde originaliteten på en frisk og varig måte, fordi det kom fra et autentisk og genuint utgangspunkt.

For å kunne bygge et merke, holder det ikke bare å snakke om originalitet. Du må faktisk sette det ut i live og skape en opplevelse for folk.

Repetisjon

For å kunne få plass i noens hjerne, må du trenge inn i hodene deres igjen og igjen, helt til du er der for å bli. Du trenger repetisjon.

«Innholdet» i «innholdsmarkedsføring» er nøkkelen her:

Content can be a tweet, a Facebook post, a blog post, or anything that can be repeatedly produced and distributed.

Makten som ligger i innhold er at det er målbart, både i form av uendelige antall mennesker som kan konsumere et individuelt innhold, men også de utallige måtene innhold kan pakkes og produseres. Denne målbarheten er det som skaper repetisjon som gjør merkevaren.

Når Leo snakker om hans strategi for gjesteblogging, legger han vekt på viktigheten av å «velge kvantitet over kvalitet«. Sagt på en annen måte:

People often overvalue brand substance and undervalue brand repetition.

Leo holdt innholdet kort og fokuserte alt rundt hvordan å gjøre det bra på Twitter. Han satte fokus på repetisjon og skaffet ut over 150 gjesteinnlegg, og det var det som gjorde Buffer til en autoritet på de beste måtene å bruke Twitter.

Quick Sprout bygde vi et merke sammen med min med-grunnlegger Neil Patel. Vi la inn nesten identiske bilder av ansiktet hans på forsiden, i margen på bloggen, på Twitteren hans, på hans personlige side og mer. All den repetisjonen resulterte i å skape et minneverdig inntrykk og å få plass i hodene til folk. Merkevarebygging.

Skjermbilde fra Hiten Shas opprinnelige innlegg
Skjermbilde fra Hiten Shas opprinnelige innlegg
Skjermbilde fra Hiten Shas opprinnelige innlegg
Skjermbilde fra Hiten Shas opprinnelige innlegg

Flere eksempler på repetisjon som bygger merkevaren

Hos AdEspresso drikker hvert eneste team medlem espresso i hans eller hennes team-bilde. De bruker også de samme bildene til Facebook- og Twitterprofiler.

Med-grunnlegger Armando Biondi forklarer det på denne måten: «Det er lav-intensitetsfrekvens som bygger merkevare og selvtillit».

Skjermbilde fra Hiten Shas opprinnelige innlegg

ReadMe gjorde det slik at de puttet deres ugle-maskot overalt på nettsiden deres, og brukte den på alle sosiale media-plattformer samt all kommunikasjon med kunder. De gjorde det hele til en morsom greie i tillegg.

For grunnleggeren Greg Koberger betyr repetisjon at «våre kunder kjenner til Owlbert nå, men enda viktigere, de vet at selskapet vårt skiller seg litt ut»

Skjermbilde av ugle-maskoten «Owlbert»

Oppsummering: Den beste måten å bygge en merkevare på starter med deg

Når du begynner fra ingenting, er du det beste merket du kan bygge for din virksomhet. Dette er oppskriften som har fått folk som Jason Fried, Neil Patel og Leo Widrich til å bygge personlige merker og ikke minst selskapets merkevarer fra bunnen av.

  • Originaliteten er basert på hva som inspirerte deg til å starte din virksomhet.
  • Repetisjon er enkelt fordi du kan gjøre det mot deg selv og historien din. Folk liker historier og de vil alltid høre om hvorfor du startet din virksomhet.

Når du gjør dette, samler du den kollektive stammen din rundt deg, og du begynner å sitte i folks hoder. Gjennom repetisjon og kontinuerlig originalitet kan du skille ut mer og mer plass.

Før du vet ord av det tenker folk på deg og virksomheten din. Fordi de tenker på deg, snakker de om deg og deler produktet ditt med vennene sine.

Å bygge en merkevare handler om mer enn å gi ut gratis varer med logoen din på. Det handler om å skape historier. Ditt produkt og ditt selskap finnes for å gjøre en jobb for kunder – og hjelpe dem med å tilfredsstilles.

Det ligger mer verktøy og produkter i SaaS i dag enn noen gang før. For hver jobb som må gjøres er det et mangfold av verktøy som fyller plassen. Til syvende og sist er merkevaren din det som skiller ditt selskap og ditt produkt i tankene til kundene. Merkevare er det du trenger å fokusere på for å kunne konkurrere i dagens overfylte markeder.

Kilder brukt:
– Hiten Shah med «How to build a brand from nothing»: https://hitenism.com/build-brand/

3 kommentarer til «Hvordan bygge en merkevare fra ingenting»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Follow by Email
Facebook
Twitter
Visit Us
LinkedIn