Hvordan jeg arbeider digitalt og effektivt

Hvordan jeg arbeider digitalt og effektivt

I dette innlegget kan du lese og forhåpentligvis lære noen tips og triks om hvordan man kan arbeide effektivt digitalt. Hva kan for eksempel hensikten med å blogge være? Hvordan finner jeg relevant stoff under research, og hva kan digitale fotspor ha å si i en potensiell fremtidig jobbsammenheng?

people sitting down near table with assorted laptop computers
Foto av Marvin Meyer på Unsplash

Hvordan jeg arbeider digitalt

Vi effektiviserer stadig flere oppgaver ved å gjøre dem digitalt, og jeg er intet unntak. Både på jobb og i en privat setting er jeg avhengig av å ha «to do-lister» for å holde styr på hva jeg har gjort og ikke. Jeg liker å arbeide systematisk når jeg har flere oppgaver som må gjøres i løpet av en dag, enten det er å huske å handle mat, levere skoleoppgave eller rekke en frist på jobb. For å holde orden på dette har jeg begynt å bruke Microsofts To Do.

Skjermbilde lånt fra Mspoweruser.
  • Dette er i mine øyne en genial digital tjeneste som både kan brukes som app på mobilen og på pc-en. Siden den er koblet til via min microsoft-bruker, får jeg påminnelser og tilgang til listen uansett hvor jeg er. I går laget jeg for eksempel et punkt på listen fra mobilen om at jeg måtte huske å skrive dette innlegget, og i det sekundet jeg logget på pc-en, dukket varselet opp – helt genialt. Man kan også rangere gjøremålene etter viktighet, generelle gjøremål eller egendefinerte grupper. Du kan klikke her for å lese mer om To Do.
  • I både jobb- og skolesammenheng er det ofte man må samarbeide i grupper, og da kan det være tungvint at alle skriver på hver sin maskin. Google docs er et samskrivings-verktøy som løser dette problemet. Det fungerer via internett, og hvem som helst kan legges til når man oppretter et dokument. På denne måten kan alle som er «invitert» til dokumentet holde seg oppdatert på det dere skriver om, samt legge til tekst, bilder, lenker og lignende.
  • Den siste måneden har jeg blitt introdusert for en digital tjeneste kalt Diigo. Dette er som et digitalt bibliotek, der du enkelt kan bokmerke sider, artikler, og sitater på en oversiktlig og svært enkel måte. Jeg bruker dette verktøyet veldig mye, særlig under eksamener eller andre reseach-reletarte oppgaver der jeg trenger oversikt over alt jeg har funnet. Se YouTube-videoen under for en kjapp introduksjon om Diigo:
How to use Diigo to Research and Organize av Cool Cat Teacher på YouTube.
  • I dag er det slik at hvis man lurer på noe, så kan bare Google det. Lurer jeg på hvor gammel en hund kan bli, finner jeg ut dette på under et sekund via Google. Men hvordan skal man finne nøyaktig det man leter etter, når man lurer på mer spesifikke, og kanskje litt mer uvanlige ting? I mitt forrige innlegg har jeg skrevet om Google Powersearch – les gjerne det for en rask innføring i hvordan man kan søke smartere.
    Et annet tips er å bruke Google Scholar. Det er en søkemotor fra Google som viser artikler, analyser, og bachelor- og masteroppgaver om temaet du søker etter. Søkeresultatene er filtrert etter akademisk litteratur, hvilket kan være hjelpsomt hvis man for eksempel skriver eksamen.
  • I dette innlegget skrev jeg om filterbobler og ekkokamre, hvilket oppsummert vil si at algoritmer har en tendens til å fange oss i en digital boble dersom vi ikke eksponerer oss godt nok for nytt og annerledes stoff. Å være i en fliterboble kan derfor være veldig dumt hvis man vil sette seg inn i et nytt tema. Skal man for eksempel skrive om en politisk sak, kan man risikere å kun bli eksponert for én side av saken. For å ha en nyansert informasjonsstrøm i sosiale medier og nettlesere, lønner det seg å gjøre tiltak som gjør at algoritmene ikke kan sette deg i bås like enkelt. Som jeg skrev i innlegget om filterbobler, kan man unngå dette ved å følge mennesker på sosiale medier som har andre/ulike meninger enn deg, eller man kan endre innstillinger i Facebook-feeden slik at det nyeste kommer først for eksempel. Mer om hvordan du kan unngå filterbobler kan du lese her.

Hvorfor blogge?

Da vi fikk vite av foreleser Arne Krokan at vi måtte lage blogg, syns jeg at dette hørtes skummelt ut. Tanken på å dele egenprodusert innhold på sosiale medier slik at ikke bare fremmede, men også venner og familie kan se, var litt nervepirrende. Foreleserne fortalte oss at dette ville gagne oss i fremtiden, med tanke på fremtidig jobbsøking samt at det ville hjelpe oss å lære ting bedre.

Til nå har jeg skrevet flere innlegg om ulike områder innen digital økonomi og forretningsmodeller, og jeg kan med hånden på hjertet si at det har vært nyttig å gjøre nettopp dette. Å blogge har for det første tvunget meg til å sette meg godt inn i temaet, for hvordan skal man med god samvittighet skrive om noe man ikke kan? I tillegg har jeg delt alle innlegg på Linkedin, hvilket betyr at hvem som helst kan lese innleggene mine – klassekamerater, forelesere, kollegaer, venner og kanskje fremtidige arbeidsgivere. Jeg syns det var noe vemodig å dele innleggene i starten, men nå ser jeg verdien av det.

Verdien er at man skaper en digital profil om seg selv, som ikke bare inneholder hvilke bilder jeg legger ut på Instagram, eller hvilke gruppesamtaler man er med i på Facebook, men jeg bygger en digital profil som forhåpentligvis vil gi meg et fortrinn i fremtiden når det gjelder jobbsøking. Å bygge en digital profil kan blant annet være å dele de «riktige» tingene som interesserer deg på sosiale medier som Linkedin. Dersom du for eksempel har likt og delt ulike artikler om digital markedsføring på Linkedin, og i fremtiden søker på en jobbstilling innen digital markedsføring, kan det være svært positivt for arbeidsgiver å se at du har engasjert deg digitalt for området – og kanskje kan dette være det som skiller deg fra andre jobbsøkere? Det er vanlig at arbeidsgivere googler kandidater før de i det hele tatt innkaller til intervju, så digital profil er noe man definitivt må være bevisst over.

person typing on Apple Cordless Keyboard
Foto av Damain Zaleski på Unsplash

Oppsummering

Oppsummert har jeg lært at å ha en faglig blogg er en praktisk måte å lære seg nytt stoff på, og at det å dele det på Linkedin er mer gøy enn det er skummelt. Det finnes mange ulike måter å arbeide effektivt digitalt på, og noen av de digitale tjeneste jeg bruker er:
– Microsoft To Do
– Google Docs
– Diigo
– Google Scholar
Jeg nevnte også viktigheten av å eksponere seg for nytt og nyansert stoff på ulike plattformer, både for å unngå å bli satt i filterbobler, men også for å finne relevant stoff under research. Å bygge en digital profil på rett og hensiktsmessig måte kan gagne deg i fremtiden, da det er vanlig å google kandidaten før man i det hele tatt vurderer å kalle inn til intervju.

Kilder brukt:

https://support.google.com/a/users/answer/9300503?hl=en
https://todo.microsoft.com/tasks/
https://www.youtube.com/watch?v=Y3iDeWEl9Ok
https://choosetoencrypt.com/search-engines/filter-bubbles-searchencrypt-com-avoids/

En kommentar til «Hvordan jeg arbeider digitalt og effektivt»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Follow by Email
Facebook
Twitter
Visit Us
LinkedIn