Google Powersearch – søk smartere

Google Powersearch – søk smartere

Hver gang vi lurer på noe, kan vi google det. De aller fleste både kjenner til og foretar enkle søk på Google, men det er forskjell på det å søke, og det å søke smart. Slik Arne Krokan så fint beskriver det, så ønsker vi bare treff på det vi faktisk leter etter. I dette innlegget skal jeg ta deg gjennom 5 nyttige tips jeg lærte gjennom «Google Powersearch» for hvordan du kan søke smartere.

Først, hva er Google Powersearch?

Google Powersearch er et gratis online-kurs som lærer deg hvordan Googles søkemotorer fungerer, og hvordan du på best mulig vis kan utnytte dette for å søke smartere, og begrense søket slik at du finner akkurat det du leter etter. Dette digitale kurset består av 6 deler med underdeler, praktiske oppgaver og to prøver for å teste at du har fortsatt alt riktig.

Kurset består ikke bare av nyttige tips til hvordan man kan finne ønsket informasjon, men det forklarer også hvordan søkemotoren på Google fungerer. Hvis man for eksempel googler «hund», finnes det i prinsippet milliarder av sider som inneholder det ordet, så hvordan velger Google ut hvilke sider de skal vise deg? Google sorterer disse alternativene ved å stille over 200 spørsmål, som for eksempel hvor relevant det er, hvor ofte sidene har blitt brukt eller om det er en god eller dårlig side.

Dette og mye mer kan man lære ved å gjennomføre kurs i Google Powersearch, og under presenterer jeg 5 tips (jeg lærte) for hvordan du kan søke smartere.

1. Filtrer søkene

Skjermbilde av filtre på Google

Når man Googler noe er det mange faktorer som spiller inn, skal du ha et bilde, en artikkel, en video eller ønsker du å finne ut hvor man kan få kjøpt noe? I videoen under viser jeg noen av filtreringsmulighetene som Google tilbyr, med «Iphone» som eksempel.

Skjermbilde av ulike filteringsmuligheter på Google

Søker man for eksempel etter artikler der det er viktig at stoffet er nylig oppdatert, kan man justere dette i Googles filtre ved å trykke på «verktøy» og deretter definere tidsrammen for oppdatering;

Skjermbilde av tids-filtrering fra Google

2. Spesifikt bildesøk

Når du søker etter bilder på Google, er det ikke alltid like lett å finne nøyaktig det man leter etter. Ved å filtrere søket under filteret «Bilder», kan man blant annet justere og begrense bildene etter farge, type, bruksrettigheter og dato. I dette eksempelet fortsetter vi med «Iphone».

Skjermbilde fra et standard Google-søk

Ved å klikke på «Verktøy»-knappen, kan man sortere slik at resultatet blir mer relevant. NB: Verktøy-knappen kan også brukes på de andre filterne.

Skjermbilde av verktøy på Google

Ved å klikke på «Farge» kan man enkelt velge hvilke farger man ønsker å sortere bildene etter. La oss si at jeg ønsker å finne et bilde av en grønn Iphone:

Skjermbilde fra Google

I de videre funksjonene under «verktøy» kan man velge størrelse, om bildene er tilgjengelig for gjenbruk, og når bildene er publisert. Ønsker man et spesifikt bilde av iphone + person, kan man velge «type» + «ansikt». Se bildet under.

Skjermbilde av type + ansikt fra Google

Skjermbilde av ulike alternativer for bruksrettigheter fra Google

3. Søk etter bildets opphav

Noen ganger har man et bilde som man ikke vet hvem opphaver er, eller hva som faktisk er på bildet. Dette kan Google løse ved å søke med bilder.
Slik gjør du: Gå inn på Google og klikk «Bilder» øverst i høyre hjørne:

Skjermbilde av Google

Klikk på kamera-ikonet:

Skjermbilde av Google Bilder

Deretter kan du enten velge å laste opp et bilde fra enheten din, eller du kan kopiere inn nettadressen til bildet (dersom dette er tilfellet). Alternativt kan man dra bilder fra skrivebordet og over i fanen:

Skjermbilde av opplastningsmuligheter på Google Bilder

Skjermbilde av søkeresultat fra Google bildesøk

Til slutt kommer resultatene opp. I dette eksempelet lastet jeg opp et bilde av en sko, og kunne med en gang se at denne skoen er fra designmerket «Bibba».

4. Søk i «all tekst» på nettsider

Ofte når man leter etter spesifikke svar og artikler, kan det være vanskelig å orientere seg med all teksten som finnes. Kanskje leter man etter et spesifikt ord, eller kanskje en setning. Ved å trykke på tastaturet «command+F» på Mac, eller «ctrl+F» på Pc får man opp et søkefelt. Dette søkefeltet finnes på alle nettsider, og kan være svært nyttig. Du kan for eksempel prøve å gjøre det nå på denne siden.

Skjermbilde av forsiden til VG: Ved å klikke «command+F» får jeg opp et søkefelt, og det ordet man søker etter blir markert/gulet ut.

5. Ekskluderende søk

Noen ganger skjønner ikke Google helt hva vi mener, og da kan man foreta ekskluderende søk. Ved å sette minustegn foran ord, vil søkeresultatet luke ut alt som har med det å gjøre. Et godt eksempel er hvis man googler homonymer, ord som skrives likt men har ulike betydninger. I eksempelet under kan dere se hva som skjer hvis man googler «matte»:

Skjermbilde for Googlesøk «matte»

Resultatet består av matematikk, men la oss si at jeg egentlig var på jakt etter matte som i dørmatte, eller tepper. Da kan man for eksempel skrive «matte -tall» inn i søkefeltet, og resultatet blir annerledes:

Skjermbilde fra Googlesøk «matte -tall»

Dette var 5 tips jeg lærte gjennom å ta kurset «Google Powersearch»! Kurset er lett forståelig og oppgavene gjør at man ikke bare forstår hvordan man gjør tiltakene, men også hvordan det fungerer. Jeg anbefaler virkelig å ta dette kurset, da man lærer masse nyttige tips som forhåpentligvis vil gjøre din fremtidige reseach-fase litt enklere. I dette innlegget fremhevet jeg kun 5 tips, men i kurset lærer man altså mye mer.

Du kan klikke her for å komme til kurset.

– Stine

Kilder brukt:
https://snl.no/homonym
https://coursebuilder.withgoogle.com/sample/course

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Follow by Email
Facebook
Twitter
Visit Us
LinkedIn