Refleksjonsnotat

Refleksjonsnotat

Etter oppfordring fra foreleser Arne Krokan, ble vi bedt om å skrive et refleksjonsnotat etter endt eksamen i første modul av semesteret «Digital økonomi og forretningsmodeller». Så hva har jeg egentlig lært så langt?

Note, Ikon, Symbol, Tegn, Design, Papir, Business
Foto lånt av Pixabay

I dette kurset har jeg lært så mye mer enn hva jeg trodde inngikk i digital markedsføring. Da vi først ble introdusert for digital økonomi, ble jeg litt skremt av begrepet, og forstod ikke helt hvorfor dette var relevant for faget – skulle vi ikke bare lære hvordan man optimaliserer søkemotorer i Google, hvordan man får flest likes på Facebook og hvilke overskrifter som skaper mest klikk og avkastning? Og selv om det var spennende å lære om kunstig intelligens, blokkjedeteknologi, 3D-printing og Big Data, kunne jeg ikke unngå å undre hva dette hadde med digital markedsføring å gjøre. Foreleser Arne Krokan satte sammen en svært interessant modul, og introduserte oss for prinsippene i det han kaller for «det kompliserte samspillet», en kobling mellom teknologi, samfunn og organisasjoner – hvilket skulle vise seg å besvare alle mine spørsmål.

Jeg lærte tidlig at mulighetene for teknologi og digitalisering nærmest er uendelige, og at mye menneskelig arbeidskraft blir brukt unødvendig. Så hvorfor digitaliserer man ikke alt, når man i prinsippet kan gjøre det? Mye av årsaken ligger i at det fjerner arbeidsplasser, og at det er en del av sentraliseringen av samfunnet. I tillegg er det mye kompetanse som må ligge til grunne for at det skal være mulig, og som vi har sett er ikke Norge fremst på akkurat dette. Selv om det er mer effektivt å erstatte enkelte arbeidsprosesser med teknologi, kan man ikke gjøre dette fullt ut før organisasjoner har funnet en løsning på sysselsettingen av de det går utover, og før samfunnet aksepterer roboter som kollegaer.

Jeg har også lært at vi beveger oss mot å gå fra å selge produkter til å selge tjenester, fordi digitale tjenester automatiserer arbeidsprosesser – for eksempel gjennom delingsplattformer. Jeg har lært hva som ligger i delingsøkonomi, at det er forskjell på å dele noe fysisk og digitalt, og selvfølgelig hvorfor det er avgjørende å senke transaksjonskostnader og skape nettverkseffekter. Når alt blir digitalt må man bygge tillit på andre måter, og dette skapes blant annet gjennom åpenhet gjennom transaksjoner. Forretningsmodeller var også helt nytt for meg, og etter kurset har jeg ikke bare lært hvordan man lager en, men også at denne må oppdateres i takt med teknologiens utvikling og at en bedrift kan kombinere flere modeller.

Alt jeg har lært i dette kurset har betydning for meg fordi jeg som fremtidig markedskommunikatør må være kompetent når det gjelder teknologi, samfunn og organisasjoner. For samfunnet vil dette si at alle må – før eller siden – tilpasse seg utviklingen som skjer, og for organisasjoner betyr dette at man må finne nye løsninger for fremtiden. Jeg har lært viktigheten av å forstå hvordan nettverksøkonomi/digital økonomi fungerer, fordi det på sikt vil gjøre meg til en bedre digital markedsfører.

En kommentar til «Refleksjonsnotat»

  1. Så spennende å lese dine tanker rundt den første delen av kurset! Gøy at du ser at dette er nyttig å ha med deg i forhold til din utdannelse og fremtidige arbeidsliv.

    Masse lykke til videre i neste del av kurset:D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Follow by Email
Facebook
Twitter
Visit Us
LinkedIn