Derfor bør du være bevisst på filterbobler

Derfor bør du være bevisst på filterbobler

Med utviklingen av internett har vi som et resultat blitt mer globalisert. Med blant annet Facebook som knytter mennesker sammen over hele verden, Google som lar oss søke frem til svaret på akkurat hva vi måtte lure på, netthandel og muligheten til å holde seg oppdatert på nyhetsbildet rett fra smarttelefonen.
Men visste du at  all den digitale informasjonen du får hver dag, ofte er et resultat av såkalte filterbobler? I dette innlegget kan du lære mer om hva filterbobler er, hvorfor man må være bevisst på det, og ikke minst hvilken konsekvens filterbobler har for digital markedsføring.

Bilde hentet fra DuckduckGo

Hva er filterbobler og ekkokamre?

Internettaktivitst Eli Pariser er kjent som mannen som først tok i bruk begrepet filterbobler. Han forklarer filterbobler som din personlige boble, med skreddersydd informasjon basert på tidligere digitale fotspor – vårt eget begrensede informasjonsunivers. Filterbobler fungerer via algoritmer som anbefaler deg innhold de tror du vil like (mer om anbefalingsalgoritmer her).

Ekkokamre har sterk tilknytning til filterbobler, og begrepene brukes ofte om hverandre. Ekkokamre er den metaforiske forklaringen på et fenomen hvor man befinner seg et sted med en avgrenset gruppe mennesker, som deler de samme ideene, troen og politisk synet som deg. Disse stedene kan være i tankesettet ditt, på sosiale medier, nyhetsfeeden eller i din sosiale krets.

Befinner man seg i et ekkokammer, er man skjermet fra all informasjon eller fakta som kan forstyrre gruppens meninger om et visst tema, og man får derfor liten eller ingen innsikt i motstridende synspunkter. Som et resultat av dette repeteres den samme informasjonen kontinuerlig, og kan i verste fall gjøre deg ignorant eller ensrettet.

Et godt eksempel på ekkokammer kan være det at kinesere ikke har tilgang på en rekke sosiale medier og nettsider. Facebook fungerer som et knutepunkt for hele verden, der man kan kommunisere med venner og samle informasjon og synspunkter om det meste. I Kina er Facebook bannlyst, og årsaken ligger i at de ønsker å kontrollere innbyggerne, for eksempel ved å hindre aktivister i å snakke ned myndighetene.

Se videoen under for nærmere forklaring på hva filterbobler og ekkokamre er.

Filter Bubbles and Echo Chambers fra MinuteVideos

Hva er konsekvensen av filterbobler og ekkokamre?

Å bruke algoritmer som tilpasser informasjonen vi får, har blitt en bevisst og godt brukt strategi hos store internettselskaper som Google, Facebook og Microsoft.

Dersom du og jeg Googler det samme, kan vi få vidt forskjellige søkeresultater

Eli Pariser, «Beware online filterbubbles» TED-talk

Hvorfor er det slik? Fordi disse selskapene ønsker å vise deg søkeresultater som du finner relevant. Dette fungerer ved at algoritmer lagrer hva du har søkt på tidligere, hvilke sider du bruker, hva du liker/ikke liker og i tillegg hva dine venner, og dine venners venner liker. Sånn sett kan man si at det er vi som avgjør hvilken informasjon vi får, fordi vi selv velger hvilke Instagram-innlegg vi liker, eller hvilke nettsider vi bruker tid på – men vi får derimot ikke se den informasjonen som lukes ut. Hva kan konsekvensen av dette være?

På den ene siden kan det være flere fordeler når vi får den digitale opplevelsen skreddersydd. Det gjør at man oftere ser nyhetssaker man interesserer seg for, klær man har ønsket seg lenge eller Facebook-innlegg fra personer vi er glad i. På mange måter kan man derfor føle en flyt, fordi all informasjonen du får servert samsvarer med det du ikke engang visste at du ville se. I tillegg er denne filtreringen nyttig med tanke på hvor mye informasjon som faktisk er tilgjengelig. I dagens digitaliserte samfunn har vi ofte «dårlig tid», vi er utålmodige og vil ha relevant informasjon raskt.

Men på den andre siden, kan filterbobler være ganske skummelt. I Eli Parisers TED-talk «Beware online «filterbubbles» refererer han til tidligere Google-styremedlem Eric Schmidt; «Det vil bli veldig vanskelig for mennesker å se eller konsumere noe som ikke allerede har blitt skreddersydd for dem». Hvis vi bare får se innhold som algoritmene tror er relevant for oss, hvordan skal vi da dyrke viktigheten av ulike synspunkter? Og hvordan kan vi da vite om det vi leser faktisk stemmer overens med den objektive sannheten? En konsekvens av dette kan dermed være at vi blir fanget i vante (i verste fall uriktige) forestillinger, om samfunnet, nyhetsbildet, politikk og andre temaer det er viktig å ha et nyansert forhold til.

Foto av Marc Sendra Martorell på Unsplash

Hva slags innvirkning har filterbobler på digital markedsføring?

Til forskjell fra markedsføring i «gamle dager», hvor en selgers oppgave var å åpne øynene til kunden ved å fortelle dem hvorfor de trengte et produkt, kan vi i dag faktisk utnytte filterbobler til vår fordel med digital markedsføring.

I dag søker man som forbruker etter hva man vil ha, og hvis du som bedrift ikke dukker opp i søket deres, så vil de heller aldri se deg. Du har sikkert lagt merke til at hvis man for eksempel googler sko, har kjøpt sko på nett eller klikker på noe som har med sko å gjøre, vil algoritmene lagre denne informasjonen. Hvis algoritmene tolker dette som at man liker sko, noe de mest sannsynlig vil, blir man senere forfulgt av sko-annonser og annet sko-relatert stoff på tvers av plattformer.

Det er her digital markedsføring kommer inn i bildet. Man kan ha en så fin annonse man bare vil, men det er kan være nytteløst å forsøke å nå et publikum som til en hver tid bombarderes med reklame og annonser. Slik jeg ser det er det to måter å nå forbrukerne på:
1. Du kan trenge deg inn i forbrukernes filterboble. Ved bruk av søkemotoroptimalisering (SEO) og søkemotormarkedsføring (SEM) til å plotte inn ord folk søker etter som har relevans til det du selger, i tillegg til hjelpen fra anbefalingsalgoritmene kan man dermed utnytte og trenge seg inn i forbrukernes filterbobler.

2. Du kan sprekke boblen. Når alt blir mer og mer likt, er det spesielt viktig for bedrifter å skille seg ut fra mengden. Hva med å forsøke å gå mot strømmen for en gangs skyld, og ikke basere annonsene på det «alle andre gjør»? På denne måten er sjansen større for at du blir lagt merke til i mengden, og kanskje sprekker du boblen til en forbruker som ikke visste at de trengte produktet/tjenesten din (fordi de aldri blir eksponert for det).

Til slutt, hvordan kan vi sprekke boblen?

Foto av Aminart/Getty

Hvis algoritmer skal bestemme hva vi får se og ikke, er det avgjørende at vi eksponerer oss for stoff som ikke bare er relevant. Eli Pariser mener at vi kan løse dette ved å eksponere oss for «urelevant stoff». Med dette menes det stoff vi ikke syns er viktig, stoff vi ikke liker, til og med stoff som gjør oss ukomfortable. En måte å gjøre dette på er for eksempel å følge mennesker på sosiale medier som du vet har andre meninger enn deg.

Her kan du se hvordan du kan endre Facebook-feeden til at de nyeste oppdateringene vises (istedenfor at algoritmene bestemmer innholdet). På den måten vil det være vanskeligere for algoritmene å plassere deg i en bestemt filterboble, og du vil få mer mangfold i innholdet du ser hver dag.

Oppsummering

Oppsummert kan vi se at filterbobler og ekkokamre er noe vi bør forsøke å unngå. Så klart er det gøy når algoritmene viser relevant informasjon, for det er jo egentlig ganske kult at det i det hele tatt er mulig. Men jeg tror det viktig å skaffe rutiner slik at informasjonen vi blir eksponert for er variert. Dette er ikke bare viktig for vår egen kulturelle og ideologiske del, men også viktig for et sunt og fungerende samfunn.

Tanker?

-Stine

Kilder brukt:
https://ndla.no/subjects/subject:14/topic:1:185993/resource:1:107782
https://www.idareact.org/what-is-an-echo-chamber-and-how-does-it-affect-people-in-social-media/
https://www.hackread.com/why-google-facebook-banned-in-china/
https://www.youtube.com/watch?v=Se20RoB331w
https://www.youtube.com/watch?v=Zk1o2BpC79g&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=B8ofWFx525s&feature=youtu.be
https://www.forbes.com/profile/eric-schmidt/#5dac17f1138e
https://www.ianbrodie.com/filter-bubble-marketing/
https://www.entrepreneur.com/article/285860
https://www.thebalancesmb.com/effective-facebook-marketing-strategies-4157839

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Follow by Email
Facebook
Twitter
Visit Us
LinkedIn