Hva er kunstig intelligens?

Hva er kunstig intelligens?

Det er mye snakk om kunstig intelligens om dagen, spesielt med tanke på at regjeringen senest i går la frem sin nasjonale strategi for nettopp kunstig intelligens. I tråd med at kunstig intelligens blir mer kjent, er det også mange som stiller seg ulikt til spørsmålet om den raske utviklingen er spennende eller skremmende. Så hva er kunstig intelligens, hvorfor er det bra og hva har det å si for fremtiden?

Hva er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens – eller KI – kan forklares på mange måter. Jeg velger å gå for Deloittes forklaring; «Kunstig intelligens (AI) er teori og utvikling av datasystemer som er i stand til å gjennomføre oppgaver som vanligvis krever menneskelig intelligens».

Ved første øyekast virker det kanskje litt gresk, men enkelt fortalt består kunstig intelligens av maskiners evner til å kopiere menneskelige egenskaper. Maskinene tolker data–>analyserer data–> tar beslutninger–>utfører handlingen (uten menneskelig hjelp der altså).

Hvordan fungerer det?

Maskinlæring er et underområde til kunstig intelligens. Uten å bli for teknisk, kan man forklare maskinlæring og dyp læring med at algoritmer «trenes» opp til å vite hvordan de skal gjøre en (menneskelig) ønsket handling, helt uten hjelp fra mennesker! Et eksempel kan være noe så hverdagslig som filtrering av e-post og søking på Google. Begge er eksempler på kunstig intelligens gjennom maskinlæring.

Hva brukes det til?

Men kunstig intelligens brukes til langt mer enn filtrering og søkemonitorer. Jeg slår til med nok en klisjé – teknologien eier ingen grenser. Visste du for eksempel at denne appen kan fortelle deg om føflekken er farlig eller ikke? Eller at det finnes øreplugger som oversetter fremmedspråk, slik at du hører det i sanntid? På den måten kan hvem som helst fra hvilket som helst land ha en flytende samtale, takket være kunstig intelligens!

Hvordan vil AI endre måten vi handler på i fremtiden?

I mitt forrige innlegg skrev jeg om «det kompliserte samspillet», altså samspillet mellom teknologi, samfunn og organisasjon. I innlegget kan du blant annet lese om hvordan utviklingen av ny teknologi gjør det vanskeligere å holde på enkelte yrker. Det samme vil jeg understreke med opptrappingen av kunstig intelligens.

I går, 14 januar, la regjeringen frem sin nasjonale strategi for kunstig intelligens. Digitaliseringsminister Nikolai Astrup peker på fordelene Norge som samfunn kan nyte av med bruk av KI, og at det må avmystifiseres.
Et godt eksempel kan være selvkjørende biler. Gjennom kunstig intelligens finnes det i dag fullt fungerende selvkjørende biler, og i Oslo har de allerede testet ut selvkjørende busser.

Hvis samfunnet godtar det, kan selvkjørende biler og busser effektivisere tonnevis med arbeidsoppgaver. Men selv om effektivisering er bra, vil dette gå på bekostning av yrkessjåfører i fremtiden. Et annet eksempel for endringer i fremtiden er effektivisering av matlaging. I dag finnes det roboter som lager maten for deg – og de tar oppvasken! Man kan jo reflektere rundt hva som vil skje med ansatte på fastfood-kjøkken om noen år, når slike roboter blir tatt mer og mer i bruk?

Men på den andre siden tror jeg det ligger flere fordeler enn ulemper når det gjelder kunstig intelligens. Det kan være skummelt at utviklingen skjer så raskt, og følelsen av å legge all tilliten til maskiner vil nok kreve tilvenning, men når alt kommer til alt så sier jeg meg enig med digitaliseringsminister Nikolai Astrup – vi må avmystifisere kunstig intelligens.

Tanker?

-Stine


4 kommentarer til «Hva er kunstig intelligens?»

  1. Dette ser veldig bra ut. Du kommer med mange relevante eksempler gjennom hele teksten, og du forklarer hva kunstig intelligens er på en veldig fin måte. Liker også at du bryter opp teksten med bilder underveis. Fint at du tar med linker til det du skriver om nedover i teksten slik at man kan lese mer om det.

  2. Du skriver en veldig fin, oversiktlig og informativ tekst. Du presenterer hva du skal skrive om, og svarer på spørsmålet du stiller i overskriften. Liker spesielt godt at du aktualiserer innlegget ditt ved å trekke inn regjeringens fremmlegg!

    Ser du har samme problem som meg, at overskriftene har stor bokstav i hvert ord. Dette kan enkelt fikses ved å google «how to remove capitol lettes in headline wordpress» eller lignende. Da får du en HTML eller CSS kode du kan sette inn i temaet ditt!

    Du skriver allerede utrolig bra, jeg gleder meg masse til å følge deg videre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Follow by Email
Facebook
Twitter
Visit Us
LinkedIn