Det kompliserte samspillet

Det kompliserte samspillet

Teknologi, samfunn og organisasjon

Dette temaet påvirker absolutt alt vi driver med – hva vi kjøper, hvordan vi kjøper det, hva vi spiser, hvor vi jobber og hvordan vi som mennesker interagerer med hverandre. Klarer man å forstå sammenhengen mellom teknologi, samfunn og organisasjon har man på mange måter knekt koden. I tillegg kan det være avgjørende for å bli best på digital markedsføring.

I dag holder det ikke bare å lære seg hvordan man optimaliserer søkemonitorer på Google Analytics, hvordan man lager Google Ads eller hvilke overskrifter og tilbud som skaper mest klikk.

Kilde til bilde

Teknologien er i stadig utvikling, og selv om det er en klisjé, finnes det ikke lenger noen grense på hva vi som art kan gjøre. La oss se litt nærmere på hvordan 3D-printing påvirker det kompliserte samspillet.

«Vi har allerede funnet opp alt som er mulig å finne opp», kan man kanskje tenke. Og jeg skal ikke lyve, jeg har tenkt det samme flere ganger. Like overrasket blir jeg hver gang jeg hører om hvor utrolig smart og komplisert teknologien i verden faktisk er. Du visste kanskje at det går an å 3D-printe enkle produkter som kaffekopper, eller at Adidas produserer sko som er 3D-printet.

Torsdag 9. januar lærte jeg mye om det kompliserte samspillet fra foreleser Arne Krokan, og det var først etter den dagen at jeg virkelig forstod hvor stort dette er, og ikke minst hva 3D-printing har å si for utviklingen av samfunnet, teknologien og organisasjoner. Visste du for eksempel at det går an å 3D-printe celler og organer? Eller at det i dag finnes 3D-printere så kraftige at de kan bygge flotte hus på under 24 timer?

I dag finnes det ingen grenser for hva man skape med 3D-printere. Tyske gamlehjem bruker 3D-printere til å lage mat, der printeren bruker mat som «blekk». Men hva vil skje med import og eksport av matvarer dersom 3D-printere tar over matforsyningen? Og hva vil skje med produsenter og transportfirmaer dersom alle har sin egen 3D-printer? Hvis vi kan printe ut hvilke sko vi ønsker, hvordan skal da Adidas tjene inn de store pengene? Med egen 3D-printer går vi fra tilbyder-til-forbruker, til at forbrukerne selv svarer på sine egne behov.

Utfallet er en blanding av fordeler og ulemper. På den ene siden er det miljøeffektivt å kutte transporten av varer fra andre siden av jorden. Men på den andre siden mister vi arbeidsplasser, hvilket gjør at man må tenke ut nye måter å sysselsette alle transport-yrker som livnærer seg på våre globaliserte vaner.

Hvordan har dette sammenheng med digital markedsføring?

Man må holde seg oppdatert på teknologiens utvikling for å holde seg relevant. Amazon choice er et godt eksempel på det å utnytte teknologien til fordel for mulighetene som finnes. Blant annet selger de puls-, blodsukker- og blodtrykkmålere til en svært billig penge. Hvorfor er det så billig, og hvorfor tilbyr de dette? Ved å selge digitale helseprodukter til en lavterskel-pris får Amazon tilgang på verdifull helsedata. På den måten får de vite enda mer om sine forbrukere og deres behov. Slik kan de bruke dataen til å kontinuerlig forbedre sine tjenester og tilbud – og der igjen kunne markedsføre seg bedre.

Konklusjon

For en digital markedsfører i fremtiden vil det ikke holde å skape en plattform hvor man kun har kunnskap om sosiale medier-strategier eller Google Analytics. Det nytter heller ikke å lykkes med markedsføring hvis man ikke holder seg oppdatert på samfunnets utvikling og kundenes stadige skiftende behov. Og det nytter definitivt ikke å lykkes uten kompetanse for ulike arbeidsprosesser. Man kan rett og slett ikke bare lage noe med teknologi og krysse fingrene for at det blir suksess. Det er ikke nødvendigvis vanskelig å bygge en digital plattform, men det er vanskelig å få folk til å ville bruke akkurat din plattform. For å få til dette må man altså ha en forståelse for business, mennesker, handlemønster, behov, teknologi og kultur. Det er ingen enkel oppgave, og trolig er det også derfor det kalles for det kompliserte samspillet.

Tanker?

-Stine

6 kommentarer til «Det kompliserte samspillet»

 1. Synes du har skrevet en god og interessant tekst. Forklarer de forskjellige punktene på en veldig fin måte og har god flyt i teksten. Synes selv det er en spennende utvikling som foregår, men samtidig er det skremmende at ting går så fort.

 2. Liker veldig godt det du har skrevet! Syntes det var bra at du greide å knytte utviklingen av 3d-printing til digital markedsføring og hvordan det kommer til å bli påvirket! Blir gøy å lese flere innlegg 🙂 Bra skrevet!

 3. Så bra Stine!
  Du skriver godt, -du har et personlig preg på teksten og du gjør teksten mer lesbar ved å bruke bilder. Det er også fint at du lenker til de aktuelle kildene som omhandler det du skriver med, det skaper tillit til at det du tar opp faktisk er tilfellet.
  Oppsettet av bloggen er fint og du har en presentasjon av deg selv som gir et godt førsteinntrykk av deg. Kanskje jeg skulle utfordre deg til å legge ut en videopresentasjon også?
  Lykke til videre fra
  -arne

 4. Hei!
  Dette var et veldig bra og interessant blogginnlegg å lese! Du bruker gode og relevante eksempler, som gjør teksten spennende. Jeg liker spesielt godt at du har delt inn i mindre avsnitt og har brukt underoverskrifter, dette gjør teksten oversiktlig og lett å lese.

  Jeg ser at noen features på temaet ditt har default språk til engelsk, dette ville jeg prøvd å fikse for å få et bedre helhetlit inntrykk.

  Jeg gleder meg masse til å lese flere av innleggene dine, tror du kommer til å skrive veldig mye bra fremover!:D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Follow by Email
Facebook
Twitter
Visit Us
LinkedIn